Wandel en natuur rondreis | Castillia y Leon

Geschikt voor wandel en nauurliefhebbers

Wandel en natuur rondreis | Castillia y Leon

Deze reis start in de gouden stad Salamanca en neemt je mee naar de grens van je dromen, een gebied met woeste bergen, watervallen, geschiedenis, wilde dieren, een mediterraan microklimaat, gastronomie en bijzondere accomodaties. Het is het gebied van de Sierra de Francia en de Arribes del Duero, de ravijnen die Spanje van Portugal scheiden. Meer informatie..
Prijs op aanvraag
Toevoegen

Wandel en natuur rondreis | Castillia y Leon

Deze reis start in de gouden stad Salamanca en neemt je mee naar de grens van je dromen, een gebied met woeste bergen, watervallen, geschiedenis, wilde dieren, een mediterraan microklimaat, gastronomie en bijzondere accomodaties. Het is het gebied van de Sierra de Francia en de Arribes del Duero, de ravijnen die Spanje van Portugal scheiden.

Het gebied is bekend om zijn enorme historische rijkdom. Terwijl je Romaanse plaatsjes en Keltische nederzettingen bezoekt waan je je in vroeger tijden. Bovendien biedt de Arribes del Duero een uniek natuurgebied met robuuste schoonheid dat het broedgebied is van diverse roofvogels en ooievaars. Omringd door watervallen en historische monumenten maak je kennis met de oorsprong van de Spaanse cultuur. Tijdens deze ontdekkingstocht langs oude beschavingen maak je ook kennis met de gastronomie in deze streek, de stevige wijn uit de Arribes del Duero en de schapenkaas en ham waar deze regio om bekendstaat.

Overnachten doe je in landelijke hotels waar het persoonlijk contact met de hoteleigenaar een extra dimensie aan deze ontmoeting met het oude Spanje geeft.

Dag 1 Salamanca
Historie, sfeer, mooie monumenten, zomaar een paar kenmerken die de studentenstad Salamanca heel goed beschrijven. Ben je van plan de Spaanse provincie Salamanca te bezoeken, breng dan zeker een bezoekje aan de prachtige monumentale hoofdstad waarvan de gehele binnenstad op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

De top 4 van bezienswaardigheden in de stad zijn de 800 jarige oude Universiteit, de oudste van Spanje, La Casa de Conchas, La Plaza Mayor en de twee Kathedralen. Het prettige van Salamanca is, dat je de stad die aan de rivier de Tormes ligt geheel wandelend kunt bezoeken.

Dag 2 Sierra de Francia- La Alberca
Vanuit Salamanca ga je zuidwaart richting Caceres, maar sla je bij het stadje Guijuelo met tientallen hamdrogerijen af naar het binnenland. Je rijdt door een heuvelachtig landschap met veel kastanjebomen. Dan volgt een berggebied met diverse plaatsjes met vakwerkhuizen, gemaakt van natuursteen en kastanje hout. Via Miranda del Castañar met een robuust fort rijd je naar Mogarraz. Een bijzonder dorpje waar enorme portretten van de bewoners op de muren van de huizen prijken.

Daarna komen we aan in La Alberca,een levendig plaatsje met een gezellig dorpsplein waar dagelijks streekproducten verkocht worden. In La Alberca is het leuk om door de smalle dorpsstraatjes te slenteren en de aparte architectuur van huizenbouw te bezichtigen. We logeren aan de rand van het dorp in een aangenaam landelijk hotel tegenover ´Casa del Parque´, een bezoekerscentrum waar je je kunt verdiepen in de flora en fauna van het natuurpark Las Batuecas.

Dag 3 Sierra de Francia- La Alberca
Na een ontbijt met vers brood uit het dorp kun je de omgeving wat beter verkennen. De eigenaren van hotel helpen je met plezier op weg. Hun persoonlijke tips zijn: wandelen in het natuurpark Las Batuecas en zwemmen in de rivier Batuecas. Verder kunnen zij diverse workshops verzorgen, van het helpen met de kersen_ of olijvenoogst tot het plukken en bereiden van paddestoelen of proeverijen van wijn, ham of olijfolie.

Bij zonsondergang neem je een drankje op het dorpsplein waar de ´Moza de Animas´ met luidrinkelende bellen op iedere hoek van het dorpsplein en iedere straat dagelijks een oproep doet voor gebed.

Dag 4 Arribes del Duero- Bermellar
Van het heuvelachtige weelderig groene gebied van de Sierra rijden we naar het prachtig romaanse dorpje Ciudad Rodrigo. En van daaruit naar San Felices de los Gallegos waar je het kasteel kunt bezoeken. Vanaf de muren van het fort zie je in de verte de soortgelijke historische verdedigingswerken aan de Portugese grens.

Dan kom je in een wat ruigere omgeving met bermen vol wilde bloemen, lavendel en tijm en beland je in het eenvoudige boerendorp Bermellar. Vanaf de kerktoren klepperen ooievaars je tegemoet en in de landelijke omgeving wemelt het van de weidevogels en roofvogels. Bermellar is een plaatsje waar je even teruggeworpen wordt in de tijd. Hier kent men geen horloge en ook geen haast. Je overnacht in een landelijke accomodatie en kunt gebruik maken van een zeer bijzondere spa, opgetrokken uit natuursteen en honderdjaar oude balken.

De eigenaar van het hotel zorgt voor een landelijk ontbijt met vers vruchtensap en wijst je de weg naar het etnografisch museum van de oude Antonio, waar je de oude gebruiksvoorwerpen en landbouwwerktuigen kunt bekijken en een ontmoeting hebt met het huiselijke leven van 100 jaar geleden.

Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen want de hoteleigenaar kan je een heel scala aan wandelingen langs ravijnen en watervallen aanraden en maakt persoonlijk een pick-nick voor je klaar als je dat wilt. Tijdens de wandelingen zie je zwarte gieren, adelaars en arenden en een oude smokkelroutes via treinverbindingen die niet meer gebruikt worden. Kortom, er zijn wandeltochten voor relaxte wandelaars en voor avonturiers.

Bovendien zijn er in de omgeving diverse Castro´s te bezoeken. Dit zijn oude keltiberische nederzettingen die bijzonder goed bewaard en gerestaureerd zijn. En mocht je nog energie over hebben dan kun je je in het hotel opgeven voor een wijnproeverij of een workshop om zelf schapenkaas te maken.

Dag 6 Arribes del Duero – Ledesma
Nadat je ontwaakt bent door een recital van vogelgeluiden verlaten we het dorp en gaan we richting Aldeadavila. Daar maak je een boottocht van anderhalf op de rivier de Duero in het beschermd natuur_ en broedgebied van zwarte gieren, arenden en zwarte ooievaars. Kenmerkend zijn de twee volledig verschillende oevers. De Spaanse schaduw-oever waar men honderden jaren heeft geleefd van de schapenteelt en de zonnige Portugeese oever met terrassen met sinaasappelbomen en druiven.

Vanuit Aldeadavilla bezoek je het ravijn met El Pozo del Humo en het merengebied van Almendra en Fermoselle. Als het programma het toelaat kun je een bezoek brengen aan Miranda do Douro in Portugal, direct aan de rivier. En dan kom je in de Dehesavlakte die gekenmerkt wordt door eikenbomen en kuddes stieren. Via Romaanse bruggen bereik je Ledesma, een strategische Romaanse plaats langs de rivier de Tormes. Je logeert in een gerestaureerde kapel, hotel La Muralla de Ledesma, waar ooit Isabel la Catolica, de koningin van Spanje overnachtte, bij het vriendelijke stel Irene en Eduardo. Als het programma het toelaat kun je een wandeling maken naar de Romeinse brug bij El Mocho, een wandeling door een natuurgebied waar het vee rustig loopt te grazen.

Dag 7 Arribes del Duero- Ledesma
Ledesma is rijk aan historie en is eigenlijk een klein historisch openluchtmuseum. Je kunt gemakkelijk de stad zelf bezoeken en met behulp van uitleg en kaarten in het bezoekerscentrum je een idee vormen over de geschiedenis. Maar de hoteleigenaar kan ook een persoonlijke stadsgids voor je bellen. Die je meeneemt naar de verborgen hoekjes en straatjes en vertelt je uitgebreid over de roerige tijd in het oude Castillie met oorlogen tussen de Spaanse troon en de Portugezen en Moren. Na afloop neemt ze je mee naar de plaatselijke bakker die samen met jou op ambachtelijke wijze ´rosquilos´, de plaatselijke koekjes bakt.

Hou je van wijn dan is een bezoek aan de enorme wijnhacienda La Zorita gelegen in een dominikaans klooster, waar Columbus opdracht kreeg om op ontdekkingsreis te gaan, een absolute aanrader. Maar kies je voor rust, dan is een circuit in het Balneario met geneeskrachtige baden een goede optie.

Dag 8 Salamanca
Vanuit Ledesma is het een half uur rijden naar Salamanca waar je de huurauto inlevert en de trein naar Madrid neemt. Tenzij je vanuit een ander deel met de auto naar Salamanca bent gekomen.

(Deze reis is ook te verlengen met een bezoek aan Zamora, Avila, meerdere natuurgebieden of wijnbodega´s van aanzienlijk niveau).

Er zijn nog geen reiservaringen voor deze accommodatie.

Andalusië vormt het zuidelijkste deel van Spanje, een gebied dat zich uitstrekt van de Costa del Sol tot aan de Portugese grens. De autonome regio Andalusië heeft een eigen volkslied en president. Andalusië is onderverdeeld in acht provincies (Sevilla, Granada, Cordoba, Cádiz, Malaga, Huelva, Jaen en Almeria). De belangrijkste steden zijn Sevilla, de hoofdstad van Andalusië, Granada, Cordoba, Cádiz en Malaga.    De rijke geschiedenis gaat terug tot circa 1100 voor Christus en wordt gekenmerkt door een grote verscheidenheid aan beschavingen en religies, waarvan de overblijfselen nog overal zichtbaar zijn. Denkt u bijvoorbeeld aan de grootse Moorse paleizen, de muziek en dans van de flamenco, de kleine witte authentieke bergdorpjes met hun tapasbars en (sherry) bodega’s.

INFO AUTOARRANGEMENT

Castilla y Leon is het hart van Spanje, het oude Castilia, een streek vol historie, cultuur en overweldigende natuur.

Hier staat de oudste universiteit van Spanje en hier zijn er door de eeuwen heen Spaanse katholieke koningen en koninginnen geboren, opgegroeid en gestorven. Samen met de provincies Avila, Segovia, Burgos, Valladolid, Leon, Soria, Palencia en Zamora vormt dit levend openluchtmuseum de grootste autonome regio van Spanje waar je eigenlijk niet omheen kunt.

De indrukwekkende cultuur en natuur zijn al voldoende redenen voor een onmoeting met het magische hart van Spanje, maar er is nog meer: wijn! Castilla y Leon zorgt voor de grootste variatie wijnen in heel Spanje zoals de Ribera del Duero, Toro, Rueda en Arribes. Dankzij het klimaat, de vruchtbare grond en het feit dat de  Duero en de Ebro door het gebied stromen, is er een diversiteit aan befaamde bodega´s ontstaan die je ook kunt bezoeken. Castiliaanse wijnen zijn krachtig en fruitig qua smaak en worden gerijpt in tonnen gemaakt van Franse of Amerikaanse eikenhout. Met een gastronomie waarbij het water je in de mond loopt en waar hoge kwaliteit rund- en varkensvlees (jamon iberico) centraal staat, zorgt Castilla y Leon er voor dat je het oude Spanje in je hart sluit.

Dit is de bakermat van het rijke historische Spanje met een landschap dat is vergeven van robuuste kastelen, immense burchten en prachtige kathedralen die het turbulente verleden illustreren.

Gerelateerde accommodaties

Wijn en Cultuurroute Castilla y Leon

Castillia y Leon, Spanje

Op deze 7daagse rondreis ligt het accent op een aantal historische plaatsen die in het teken staan van de grondlegster van het…

Prijs op aanvraag
ToevoegenMeer info