Plaats informatie

Naxos

Het grootste eiland van de Cyclades midden in de Egeïsche zee, met imposante bergen, vruchtbare valleien, stralend wit marmer natuursteen, vrolijke inwoners met liefde voor traditie, muziek en dans, waar God Dionysos geboren en opgegroeid is, rijk aan geschiedenis uit verschillende tijdperken, dat is Naxos in het kort.

Bij aankomst in de haven wordt je begroet door de oude “Portara” een massieve Marmeren poort, een onafgemaakte tempel ten ere van de God van de Zon Apollon en het uitzicht op het Middeleeuwse kasteel dat boven aan het stadje pronkt. Dwaal door de nauwe steegjes in het oudste deel van de stad tot aan het kasteel en ga terug in de tijd. Aan het water kunt u niet alleen genieten van een kopje koffie maar ook van de traditionele Kitron liquer, afkomstig van Citrus fruit, een kenmerkend product van Naxos.

Wie denkt dat er op Naxos alleen mooie stranden zijn, zal zich verbazen over de mooie, traditionele bergdorpjes dat het eiland rijk is. Met eigen- of openbaar vervoer komt u langs de bergdorpjes Potamia, Halki, Filoti en als laatst bereikt u het meest bekende Apeiranthos. De inwoners hiervan menen afkomstig te zijn uit verschillende plekken zoals klein Asia maar voornamelijk uit Kreta. Ze gebruiken hier ook als voertaal het Kreteense dialect. Kenmerkend zijn de talrijke musea die u in Apeiranthos kunt bezoeken.

Naxos staat bekend voor zijn mooie stranden. Minder drukke stranden vindt u aan de oostkant van het eiland. Aan de westkant zijn Agios Prokopios, Agia Anna, Plaka en Kastraki een paar van deze mooie stranden.

De bekende Naxos “graviera kaas” een soort gryere kaas en “xinotyri” die u in plaats van feta kaas in de salade kunt gebruiken, de smaakvolle Naxos aardappelen en het bijzonder lokale Kitron liquer zijn een aantal van de heerlijke lokale lekkernijen die u zeker niet mag missen.  Lokale restaurantjes en tavernes concurreren elkaar hier in presentatie en smaak van heerlijke traditionele gerechten.

CYCLADES

Naxos is een van de Griekse Cyclades eilanden. Deze schilderachtige Griekse eilandengroep ligt verspreid in het midden van de azuurblauwe Egeïsche zee.

De Cyclades danken hun naam, volgens de oude Griekse mythologie, aan de Nymfen die Poseidon, de God van de zee, in rotsen veranderd had. Er wordt gedacht dat de afkomst van de naam “Cyclades” heeft te maken met het feit dat deze eilanden een cirkel (in het Grieks “Kyklos”) vormen rondom het heilige eiland Delos.

Helderwitte kubusvormige huisjes, met felgekleurde deuren en ramen, witgelakte doolhofstraatjes, traditionele molens en pittoreske kerkjes, zijn de meest kenmerkende eigenschappen van deze bijzondere eilandengroep.

Elk eiland heeft een eigen karakter en is zeker een bezoek waard. Het kosmopolitische Mykonos of het romantische Santorini met de onbeschrijfelijke zonsondergangen, Naxos met de lang gestrekte stranden, middeleeuwse torens en verrukkelijke lokale producten of liefelijke Paros met zijn natuurlijke schoonheid en pittoreske dorpjes.

Minder bekend maar net zo mooi en bezienswaardig zijn het bosrijke Kea, het visserseilandje Koufonisi, Sifnos, met zijn specifieke aardewerk, Tinos met de bijzondere duivenhuisjes en talrijke pittoreske kerkjes of het vulkanische Milos met een van de grootste natuurlijke havens in de middellandse zee en de talrijke strandjes.

Het is zeker lastig om een keuze te maken uit al deze bijzondere eilandjes.  Een idee zou zijn om twee of meer eilanden met elkaar te combineren en die aan een bezoek aan Athene te plakken. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Uitgelichte accommodaties

Nastasia village, 2pers. kamer

Naxos, Griekenland

Een oase in het hart van Naxos stad, nabij het historische centrum. Nastasia village boutique Hotel is verdeeld in meerdere kleine kamers…

- Boutique hotel
- Ontbijt
- Wifi
Prijs op aanvraag
ToevoegenMeer info