Plaats informatie

Paros

De wereldwijd bekende oud Griekse beelden Aphrodite van Milos, Hermes van Praxiteles, Nike uit Delos of de Tempel van Apollo zijn een aantal van de talrijke sculpturen die gemaakt zijn van het transparante marmer uit Paros.

Ondanks zijn populariteit zijn er ook minder toeristische plekken op Paros te vinden. Bijvoorbeeld in het dorpje Piso Livadi vindt u rustige strandjes met kleinschallige tavernes waar u van locale traditionele gerechten kunt genieten.  Op Paros vindt u ook standen geschikt voor kite- en windsurfen.

In Paroikia bij de bekende “Panagia Ekatontapiliani” de honderddeuren kerk, gaat u terug in de Byzantijnse tijd. Op het eiland vindt u ook mooie traditionele bergdorpjes zoals “Lefkes” Hiervandaan kunt u het Byzantijnse pad volgen (circa 1,5 uur lopen) dat eindigt bij het pittoreske dorpje Agios Prodromos waar u lekker kunt eten, soms onder het genot van Griekse live muziek. In Lefkes zijn er voldoende traditionele winkeltjes, waar u mooie handgemaakte producten uit Paros kunt vinden.

Mocht u tijd over hebben, dan is het de moeite waard om over te steken naar Antiparos die op een korte vaarafstand, aan de westkant van Paros ligt. U kunt hier mooie rustige stranden vinden en een grot, een kerkje of een kasteel bezichtigen.

Voor wat voor vakantie u ook uit bent, een ding is zeker, u zult zich niet vervelen op Paros.

CYCLADES

Paros is een van de Griekse Cyclades eilanden. Deze schilderachtige eilandengroep ligt verspreid in het midden van de azuurblauwe  Egeïsche zee.

De Cyclades danken hun naam, volgens de oude Griekse mythologie, aan de Nymfen die Poseidon, de God van de zee, in rotsen veranderd had. Er wordt gedacht dat de afkomst van de naam “Cyclades” heeft te maken met het feit dat deze eilanden een cirkel (in het Grieks “Kyklos”) vormen rondom het heilige eiland Delos.

Helderwitte kubusvormige huisjes, met felgekleurde deuren en ramen, witgelakte doolhofstraatjes, traditionele molens en pittoreske kerkjes, zijn de meest kenmerkende eigenschappen van deze bijzondere eilandengroep.

Elk eiland heeft een eigen karakter en is zeker een bezoek waard. Het kosmopolitische Mykonos of het romantische Santorini met de onbeschrijfelijke zonsondergangen, Naxos met de lang gestrekte stranden, middeleeuwse torens en verrukkelijke lokale producten of liefelijke Paros met zijn natuurlijke schoonheid en pittoreske dorpjes.

Minder bekend maar net zo mooi en bezienswaardig zijn het bosrijke Kea, het visserseilandje Koufonisi, Sifnos, met zijn specifieke aardewerk, Tinos met de bijzondere duivenhuisjes en talrijke pittoreske kerkjes of het vulkanische Milos met een van de grootste natuurlijke havens in de middellandse zee en de talrijke strandjes.

Het is zeker lastig om een keuze te maken uit al deze bijzondere eilandjes.  Een idee zou zijn om twee of meer eilanden met elkaar te combineren en die aan een bezoek aan Athene te plakken. De mogelijkheden zijn eindeloos.

 

 

Uitgelichte accommodaties

Aloni Hotel 2 pers. kamer

Paros, Griekenland

Hotel Aloni is rustig gelegen in het pittoreske vissershaventje Piso Livadi, bekend om zijn mooie zandstrand met bomen en traditionele tavernes. Het…

- Hotel
- Kindriendelijk
- WiFi
- Zwembad
Prijs op aanvraag
ToevoegenMeer info